Rozhovory
0

Stále mám chuť zápasit

Jeden z nejúspěšnějších českých zápasníků v MMA se po skoro tříleté pauze vrací do oktagonu na galavečeru Bitva roku a vyslyšel tím přání mnoha fanoušků. André Reinders se v kleci postaví proti zahraničnímu soupeři, jehož jméno odtajníme později. Naposledy jsi zápasil v oktagonu 19 května 2012. Byly to zdravotní problémy, či ztráta motivace, že jsi měl pauzu téměř […]

Jeden z nejúspěšnějších českých zápasníků v MMA se po skoro tříleté pauze vrací do oktagonu na galavečeru Bitva roku a vyslyšel tím přání mnoha fanoušků. André Reinders se v kleci postaví proti zahraničnímu soupeři, jehož jméno odtajníme později.

andrereinders

Naposledy jsi zápasil v oktagonu 19 května 2012. Byly to zdravotní problémy, či ztráta motivace, že jsi měl pauzu téměř tři roky?
Obojí. Mojí kariéru na nějakou dobu přerušilo jednak zranění a také určitá ztráta motivace, která nastala po mém předposledním utkání s Torem Troéngem. To byl pro mě hodně důležitý zápas. Do přípravy jsem dal maximum. Bohužel to nevyšlo kvůli chybě, kterou jsem udělal a prohrál jsem TKO v prvním kole. Po tom zápase u mě nastal takový syndrom vyhoření. Najednou jsem měl pocit, že to, o co jsem se celé ty roky snažil, teď vlastně padlo.
Jenže jsem měl ještě domluvený zápas v Polsku a nechtěl jsem ho rušit. Zápasit jsem měl proti Michalu Szulinskému, což byl už tenkrát amatérský mistr Polska s devíti profi zápasy, takže rozhodně žádný jednoduchý soupeř. Poláci jsou jedni z nejlépe připravených bojovníků v Evropě vůbec, to je známá věc. A tam byl právě už problém v hlavě. Myslím, že fyzicky a technicky jsem byl dobře připravený, ale už se mi prostě nechtělo. Jsou to věci, které se těžko vysvětlují někomu, kdo nikdy nezápasí, ale stalo se, že jsem třeba v půlce sparingů odešel. V hlavě jsem měl, že se mi nechce, nebaví mě to. Fyzička a všechno v pohodě, ale ta psychika tehdy už nebyla optimální. A to se samozřejmě odrazilo v tom zápase. Myslím, že technicky jsem byl lepší, ale on mě jednoduše přejel svým nasazením a agresí, ve třetím kole mi prorazil očnici kolenem a i když jsem se snažil ještě bojovat, už to moc nešlo. Hodil mě na zem a tam dobil.

foto fb André Reinders

foto facebook André Reinders

V tomto meziobdobí jsi však rozhodně nezahálel. U MMA jsi zůstal jako trenér a máš svůj Reinders team. Co ještě kromě MMA trénujete?
Zaměřuji se na komplexní přístup, snažím se své svěřence připravovat, jak co se týče boje v postoji, tak v zápasení a v boji na zemi. Dva z mých svěřenců jsou ve finále seriálu Mistrovství ČR v MMA a v loňském roce byli jiní dva například ve finále Mistrovství ČR v thajském boxu, to docela jde na MMA Team 🙂  A hlavně, většina kluků jsou se mnou v podstatě už od počátků, nepřišli ke mně jako hotový bojovníci. Takže jsem si s nimi prošel vším od začátku, přes amatérské zápasy a teď už pomaličku začínám brousit vody profesionálních zápasů. A pokud potřebují víc, doporučím jim, kde jim mohou pomoct v dalším růstu 🙂
V září 2012 jsi stál u zrodu profesionální asociace MMAA, kde jsi její hlavní mediální tváří. Ta si klade za cíl podporu profesionální i amatérské základny MMA u nás a její propagaci u veřejnosti. Daří se to?
Ano, myslím, že daří. Za minulý rok jsme uspořádali deset kol amatérské ligy a 15. února bude její finále v pražské hale Slavie ve Vršovicích. V květnu pořádáme už čtvrtý velký galavečer Aréna. Podařilo se nám jako prvním začlenit do instituce uznávané Ministerstvem školství a tělovýchovy, tím myslím náš vstup do Sdružení sportovních svazů, což je vedle České unie sportu největší sportovní svaz v ČR. A do ČUS se napřímo teď v podstatě nejde dostat. Udělali jsme trenérská školení podle české legislativy. Máme tak jako jediní možnost školit trenéry nejenom třetí třídy (což je v podstatě jen asistent trenéra), ale i trenéry druhé třídy a já teď studuji trenéra první třídy, což je nejvyšší možné trenérské vzdělání u nás a předpokládá dvouleté studium na FTVS-UK. Těch věcí je samozřejmě mnoho a ne všechny jsou hned vidět, ale snažíme se o to, aby MMA rostlo a bylo společensky respektovaným sportem s jasně danými pravidly ve všech směrech.

andrereinders-4

V jaké fázi přípravy jsi nyní a jakou půjdeš váhu?
Teď jsem se zaměřil hlavně na kondici a techniku a pomalu začínám více zápasit a sparovat. Půjdu 84, jsem línej shazovat 🙂
Tvůj hlavní trenér byl Petr Macháček a startoval jsi vždy za Hanuman gym. Půjdeš za něj i teď?
Ano, zůstávám věrný Hanumanu a Petru Macháčkovi, i když trenérů mám jako vždy více. Na box Adam Hubinger, který mi teď ale odletěl a Zoran Pešič. S grapplingem pro MMA mi aktuálně pomáhá Michal Bittner.

andre3

Foto Josef Adlt

S kým nejčastěji sparuješ? Budeš na sparingy vyjíždět i do zahraničí?
Se sparingama teprve začínám, nejdřív jsem musel trošku přidat na kondici, abych vůbec něco vydržel 🙂 Ale budu jezdit sparovat všude, kde to pro mě bude mít smysl a ano, chystám se samozřejmě i mimo ČR.

Příprava na fight bude náročná, utlumil jsi na čas svou trenérskou činnost?
Samozřejmě příprava na zápas je pro mě teď prioritou, ale i několik mých svěřenců se připravuje na zápasy, takže pro ně teď ty tréninky akorát budou o trošku tvrdší, protože se budou muset prát i se mnou 🙂
Napoví tento zápas jak se bude vyvíjet tvá další budoucnost v oktagonu?
Teď takhle nepřemýšlím, už to pro mě není o tom něco za každou cenu dokazovat. Zápasit jdu, protože ten sport je můj život a stále je chuť. Takže pokud mám podmínky pro přípravu, to znamená klid v osobním životě, finance a motivaci, tak budu rád zápasit.

andrereinders-7

 

10485532_770835759677987_3900049253966114003_n

 

 

Share:
  • rss

Written by Lenka

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *